Tutulta kirurgilta lainattu: ”Miksi korona-virus on muka niin vaarallinen? Sehän yleensä aiheuttaa nuorelle ihmiselle nuhakuumeen.” Tavallisia kommentteja näinä päivinä.

Ensimmäiseksi, homma on siinä, että se leviää äärimmäisen helposti.
Toiseksi, koronavirus ei ole tavallinen nuhakuume. Se iskee esim. huomattavasti influenssaa agressiivisemmin keuhkoalveoleihin, joissa kaasujen vaihto tapahtuu. Myös hyväkuntoisilla. Tällöin tarvitaan hengityskonetta 10-15% tapauksista, mikä on erittäin suuri luku.

Jos terveydenhuollon kapasiteetti ylittyy, on ”piru merrassa”, ja tapahtuu ainakin seuraavaa: -kaikki kiireettömät leikkaukset perutaan -puolikiireelliset leikkaukset, esim syöpien hoito, viivästyvät ja ennuste huononee -monimutkaiset leikkaukset yksinkertaistuvat: jos jalka lähtee irti liikenneonnettomuudessa, hoitona on amputaatio eikä jalan pelastaminen -diagnostiikka ja kiireellinen hoito takkuaa, jolloin tavalliset vaarattomat sairaudet muuttuvat tappaviksi

Tämän vuoksi se on vaarallinen. Eli pysytään kotona, pidetään etäisyys, vältetään kaikkia turhia kontakteja, pestään kädet. Ja autetaan naapurin mummoa!

Jakakaa tätä tietoa, jos koette, että joku suhtautuu asiaan välinpitämättömästi. 🙏