Haluan jakaa kanssasi neljä tieteellistä faktaa, jotka koskettavat erityisesti meitä naisia.

1. Kahvi parantaa naisten tiimityöskentelyä

Bristolin yliopistossa tehdyssä kokeessa huomattiin että jos stressaantunut nainen sai kofeiinia, hänen tiimityöskentelytaitonsa paranivat toisin kuin testiin osallistuneille miehille.

Näytä tämä fakta pomollesi tai miespuolisille työkavereillesi, jos he uskaltavat kyseenalaistaa kahvitunnin tarpeellisuuden.

2. Naiset saavat halvemmat humalat

Tämä fakta tuskin tulee kenellekään yllätyksenä, mutta on ihan totta, että naiset tulevat nopeammin humalaan kuin miehet.

Tämä johtuu siitä, että naisten kehon vesipitoisuus on keskimäärin pienempi ja rasvapitoisuus korkeampi kuin miehillä. Toisin sanoen jos samanpainoinen mies ja nainen juovat yhtä paljon alkoholia, naisen veren alkoholipitoisuus nousee nopeammin ja korkeammaksi kuin miehellä.

Sen lisäksi meillä naisilla on vähemmän alkoholin pilkkomiseen tarvittavaa entsyymiä kuin miehillä, minkä vuoksi elimistöllämme kestää pidempään päästä eroon samasta määrästä alkoholia kuin miehillä.

Myös hormonivaihtelut vaikuttavat siihen miten nopeasti nainen tulee humalaan. Naiset humaltuvat kaikkein nopeimmin muutama päivä ennen seuraavien kuukautisten alkua.

3. Naiset tarvitsevat miehiä enemmän unta

Unitutkijat ovat huomanneet että naiset tarvitsevat keskimäärin 20 minuuttia enemmän unta vuorokaudessa kuin miehet. Tämä voi selittyä sillä että naisten aivot prosessoivat yleensä useampia asioita kerralla päivän aikana kuin miesten aivot. Niinpä aivot tarvitsevat yön aikana enemmän unta palautuakseen päivän kuormituksesta.

Vastaavasti univaje näyttää vaikuttavan dramaattisemmin naisten mielialaan ja ahdistuksen määrään kuin miehillä.

4. Naiset ovat kuumempia kuin miehet

Naisten kehon keskilämpötila on tutkitusti hieman korkeampi kuin miehillä. Tämä voi selittää sen, että he kokevat ympäristönsä helpommin kylmemmäksi kun kylmäveriset miehet.

Toisaalta heidän kätensä ja jalkansa ovat usein kylmempiä kuin miehillä. Ehkäpä vanha sanonta “kylmä käsi, lämmin sydän” pitää siis paikkansa naisten kohdalla.

Naisten kehon lämpötila vaihtelee myös kuukautiskierron mukaan ja on matalampi ovulaatiota edeltävinä viikkoina kuin sen jälkeen.

Nämä tutkimukset vahvistivat mm. omaa havaintoamme unen tärkeydestä ja antoivat hyvän syyn juoda kahvia palavereissa, joissa meidän pitää paineen alla saada asioita aikaan.