Oletko ollut joskus niin ahdistunut tai stressaantunut, että vatsasi on tuntunut kipeältä, turvonneelta tai tukkoiselta? Me täällä Love Inc Median tiimissä olemme kaikki kokeneet joskus tämän ikävän ilmiön. Mutta tiesitkö että vatsavaivat voivat olla myös osasyy siihen, että koet tavallista enemmän negatiivista stressiä?

Ahdistavaksi koetun stressin ja suolistobakteeriston eli mikrobiomin suhde on kaksisuuntainen. Stressi heikentää ja huonontaa mikrobiomiamme. Toisaalta huonolaatuinen suolistobakteeristo voi suoraan aiheuttaa ahdistusta ja lisätä stressiherkkyyttä.

Pahimmillaan syntyy negatiivinen kierre, jossa huonontuva mikrobiomi altistaa stressille, joka taas huonontaa mikrobiomia entisestään.

Joskus kierre voi lähteä käyntiin vaikka vain antibioottikuurista, joka tappaa pahimmat pöpöt, mutta myös suoliston hyvät bakteerit. Tai lomamatkalla, jossa vihamielinen vieras bakteerikanta jyrää mikrobiomin kiltit kotimaiset bakteerit. Jopa tavallista runsaammin rasvaa ja varsinkin kovaa eläinrasvaa sisältävä ruokavalio saattaa sotkea kehon mikrobiomin parissa päivässä.

Epätasapainoon mennyt suolistobakteeristo saa henkilön kokemaan herkemmin ahdistusta kuormittavissa tilanteissa, jotka aiemmin eivät ehkä vaivanneet häntä juuri lainkaan. Vatsaa vääntävä ahdistus sotkee mikrobiomia entisestään. Pian henkilö ahdistuu entistä herkemmin ja kokee ahdistuksen tavallista voimakkaampina fyysisinä tuntemuksina.

Käännä kierre kuidulla, kuntoilulla ja komedioilla

Onneksi negatiivisen stressikierteen voi katkaista ja kääntää melko nopeastikin. Kuitupitoisten prebioottien ja maitohappobakteereita sisältävien probioottien käytön  aloittamisella voi vähentää ahdistusta ja lisätä stressinsietokykyä jo muutamassa päivässä.

Ruokavalion lisäksi kaikki keinot, jotka vähentävät negatiiviselta tuntuvan stressin määrää ja kestoa, auttavat myös mikrobiomiasi pääsemään parempaan kuntoon, jolloin se auttaa aivojasi rauhoittumaan nopeammin ja helpommin.

Esimerkiksi riittävä unen saanti on välttämätöntä niin stressistä palautumiseen kuin suolen toiminnan edistämiseen. Luonnossa oleilu ja lemmikin omistaminen parantavat tutkitusti sekä mikrobiomia että stressinsietokykyä.

Palauttava liikunta kuten kävely, jooga, pilates tai uiminen vähentää stressiä ja voi myös edesauttaa mikrobiomia parantamalla aineenvaihduntaa.

Monet kokevat saavansa apua stressin hallintaan myös meditaatiosta, hengitysharjoituksista ja mindfulness-tekniikoista. Toisille hauskan komedian katsominen rakkaan kainalossa auttaa laskemaan stressitasoja.

Mitkä keinot auttavat sinua lievittämään parhaiten stressiä?