Kuinka usein ja pitkään suutelet jotakuta? Jos olet parisuhteessa etkä suutele kumppanisi kanssa edes päivittäin, et ole yksin. Viimeisimmän Perhebarometrin mukaan alle 40 % suomalaisista pariskunnista suutelee päivittäin.

Toisin sanoen yli puolet suomalaisista pariskunnista jättää hyödyntämättä suutelun tutkitusti tuomat edut.

Suuteleminen tarjoaa kehollemme kemikaalicocktailin, joka sisältää mieltä rauhoittavaa serotoniinia, keskittymiskykyä ja motivaatiota parantavaa dopamiinia, luottamusta lisäävää oksitosiinia sekä piristävää ja verenkiertoa tehostavaa adrenaliinia ja noradrenaliinia.

Tutkimusten mukaan monta kertaa päivässä suuteleminen lievittää stressiä, parantaa mielialaa, vahvistaa kehon puolustusjärjestelmää ja saa parisuhteen tuntumaan paremmalta.

Useita tuhansia pariskuntia Love Lab:issaan tutkinut John Gottman suosittelee puolestaan päivittäistä 6 sekunnin suudelmaa parisuhteen parantamiseksi.

Havaintoni on, että sen jälkeen kun suhteen alkuhuuma on laantunut, suuteleminen voi helposti unohtua arjen kiireiden keskellä. Suutelun lisääminen onnistuu helpoimmin liittämällä sen osaksi päivärutiineja.

Ota tavaksesi suudella kumppaniasi heti herättyäsi. Jos aamuhengitys ahdistaa, voit suudella häntä poskelle tai niskaan.

Suudelkaa, kun lähdette kotoa – ja uudestaan kun palaatte kotiin. Halatkaa ja suukottakaa aina kun kohtaatte keittiössä – vaikka olisitte suudelleet juuri äsken ohittaessanne toisenne olohuoneessa.

Kiitä toista kivasta yllätyksestä tai hyvästä työstä kunnon kielarilla. Päättäkää päivä pitkällä pusuttelusessiolla.

Haastan sinut kokeilemaan suutelun lisäämistä edes kolmen päivän ajan.