Joko olet kuullut mikrobiomista eli omasta uniikista bakteeristostasi? Tiedätkö millä kaikilla tavoilla se vaikuttaa elämääsi tälläkin hetkellä?

Aiemmin ajateltiin, että ihminen koostuu soluista, joissa on hänen oma, uniikki geeniperimänsä. Nykyään yhä useammat tutkijat mieltävät ihmiseksi laajemman ekosysteemin, holobiontin, joka koostuu henkilön omista soluista sekä bakteeristosta, joka elää hänen ihossaan, limakalvoillaan ja suolistossa.

Mikrobiomissasi on 10 kertaa enemmän soluja kuin sinussa. Valtaosa niistä on suolistossasi. Nämä bakteerit osallistuvat esimerkiksi kehon puolustamiseen pahoja pöpöjä vastaan, ruoansulatukseen ja serotoniinin tuotantoon suolistossa. [pdf]

Mikrobiomisi myötävaikuttaa myös siihen, miten sairastut, miten helposti lihot tai laihdut, miten hyvin siedät kuormitusta, miten hedelmällinen olet ja millaisia tunteita tunnet.

Uusimman tiedon mukaan bakteeristosi on alkanut muodostua jo kun olit äitisi kohdussa. Siksi olisi toivottavaa, että odottavat äidit pitäisivät oman bakteeristonsa hyvänä jo odotusaikana oikeanlaisella ruokavaliolla ja elämäntapavalinnoilla.

Ensimmäinen dramaattinen muutos mikrobiomissasi tapahtui kun synnyit. Jos synnyit tavalliseen tapaan eli alateitse, syntymäsi yhteydessä äitisi lahjoitti ihoosi ja suolistoosi mikrobiomisi alkujuuren. Jos hän onnistui imettämään sinua pian synnytyksen jälkeen, äidinmaito vahvisti tätä mikrobiomia.

Jos synnyit keisarinleikkauksella, äitisi ei pystynyt siirtämään sinulle omaa bakteeristoaan niin tehokkaasti. Sen lisäksi mikrobiomiisi saattoi siirtyä bakteereita hoitajilta, lääkäriltä ja ihmisiltä, jotka olivat aiemmin oleilleet synnytyssalissa.

Onneksi et ole koko loppuelämääsi syntymässäsi saamasi bakteeriston armoilla. Sen jälkeen mm. ravinto jota syöt, ympäristö jossa kasvat, ihmiset ja eläimet joiden kanssa jaat kodin, kokemasi tunteet ja syömäsi lääkkeet muokkaavat mikrobiomiasi.

Tässä ovat vinkkini oman mikrobiomin vahvistamiseen ja parantamiseen:

  1. Syö ja juo hapatettuja tuotteita kuten hapankaalia, kefiiriiä ja happamia maitotuotteita kuten maustamatonta jugurttia tai piimää, sillä ne sisältävät probiootteja.
  2. Syö monipuolisesti tuoreita, mahdollisimman vähän käsiteltyjä kasviksia. Raakojen kasvisten omat bakteeristot vahvistavat ja monipuolistavat sinun mikrobiomiasi. Niiden sisältämä kuitu luo hyvän kasvualustan terveyttä edistäville bakteereille.
  3. Vältä sokeria, valkoista jauhoa, ruoan väriaineita ja keinotekoisia makeutusaineita kuten aspartaamia ja Asesulfaami K:ta, jotka tekevät suoliston mikrobiomista epäterveemmän ja ehkä jopa helpommin lihottavan.
  4. Vältä liian rajua ja pitkäkestoista kuormitusta ja pahalta tuntuvaa henkistä stressiä – ne heikentävät mikrobiomiasi ja huonontavat sen laatua.
  5. Vietä mahdollisimman paljon aikaa luonnossa ja puutarhassa kädet mullassa. Luonnossa oleminen vähentää stressiä. Monipuolinen altistus erilaisille luonnon bakteeristolle vahvistaa puolestaan omaa mikrobiomiasi.