Vanhan sanonnan mukaan tie miehen sydämeen käy vatsan kautta. Uusimpien tutkimusten mukaan sanonta voi päteä paremmin kuin arvaammekaan niin miehiin kuin naisiin. Saattaa nimittäin olla, että suolistobakteeristo vaikuttaa myös siihen ketä kohtaan tunnemme vetoa!

Oletko koskaan rakastuessasi kiinnittänyt huomiota siihen, miten hyvältä rakkautesi kohde sinusta tuoksuu?

Hyvän hajun ja parinvalinnan yhteyttä on selitetty sillä, että tunnemme helpommin vetoa ihmisiin, joiden kehon puolustuskykyä säätelevät geenit ovat erilaiset kuin meillä.  Tutkijat uskovat tiedon geenien erilaisuudesta välittyvän meille feromoneiksi kutsuttujen kemikaalien avulla, jotka aistimme nenässämme olevalla elimellä. Muuten hyvä, mutta feromonit eivät varsinaisesti tuoksu miltään.

Sen sijaan bakteeristomme eli mikrobiomimme vaikuttaa siihen, miltä tuoksumme. Mikrobiomimme ei myöskään rajoitu ihoomme vaan leijuu ympärillämme kuin Jaska Jokunen -sarjakuvan Rapa-Ripan ympäröivä pölypilvi. [pdf]

On siis mahdollista, että bakteeristomme kertoo tuoksun kautta muille mm. terveydentilastamme, hedelmällisyydestämme ja jopa mielenterveydestämme.

Esimerkiksi suolistomme bakteeristo vaikuttaa siihen, miten paljon kehomme voi tuottaa mieltä rauhoittavaa serotoniinia. Poikkeava suoliston mikrobiomi on yhdistetty myös masennukseen, ahdistukseen ja jopa skitsofreniaan. [pdf] [pdf]

Myös sydän- ja verisuonitaudeista, astmasta, ärtyneestä suolesta ja ylipainosta kärsivillä on todettu muutoksia bakteerikannassa. Sukuelimissä olevat tulehdukset näkyvät myös niiden bakteerikannassa ja voivat pahimmillaan aiheuttaa hedelmättömyyttä.

Vaikka tietoisesti haluaisimme tykätä vähän epämiellyttävältä tuoksuvasta kumppanikandidaatista, tiedostamaton mielemme voi vetää johtopäätöksen, että kyseisen tyypin tapailu ei kannata, koska hän voi siirtää terveysongelmat jälkeläisiimme.

Koska kehon bakteerikantaa on suhteellisen helppoa parantaa ja vahvistaa, voit ehkä vinkata joko oudolta tuoksuvalle läheiselle tai muuten lupaavalle kumppaniehdokkaalle että perusteellinen lääkärintarkastus ja pieni ruokaremontti voisi olla aiheellinen. Lue mikrobiomia käsittelevästä artikkelista lisää vinkkejä oman bakteerikannan parantamiseen.