“Your body benefits from movement, and the mind from stillness”  

Mikaela Vuorisalmi on paitsi rakas siskoni myös jooga ja meditaatio ohjaaja. Alla  Mikaelan ohjeet ja vinkit meditaation aloittamiseen. Voit seurata häntä IG:ssä @mikisyoga  

Meditaatio auttaa selkeyttämään joka päiväistä elämää ja nauttimaan nykyhetkestä. Itse  kuvaan monesti oppilailleni, että meditoinnin avulla elämä selkeytyy, aivan kuin joku  riisuisi silmien edestä sumuverhon. Tämä ei välttämättä tapahdu hetkessä, mutta voisin  väittää, että mikäli kokeilet meditoida edes viikon ajan voit itse ymmärtää mitä  tarkoitan.  

Itse olen löytänyt meditoinnista apua myös univaikeuksiin. Meditointi toimii aseena  kiirettä, stressiä ja elämän haasteita vastaan. Se ei poista ongelmia tai haasteita, mutta  auttaa selkeyttämään ajatuksia ja toimii täten myös päätöksenteon tukena.  

 

Ajatusten ja läsnäolon keskittäminen nykyhetkeen meditaation avulla auttaa vähentämään ajatusten toistuvaa harhailua niihin asioihin, joihin emme voi vaikuttaa tai joista emme voi päättää.

 

Joogan 8 haaraa meditaatiota selittämässä

On hassua tai oikeastaan ristiriitaista miten puhumme meditoivamme, sillä meditaation tila on jotakin, jota me emme voi itse tehdä tai päättää tekevämme. Voimme kyllä valmistella itsemme meditoimaan, mutta itse meditaatio on jotakin joka tapahtuu, jos on tapahtuakseen. Sinä et voi siis päättää, milloin meditaatio alkaa tai loppuu. Toki ajan myötä voit oppia tavoittamaan tuon meditatiivisen tason helpommin, mutta käskemällä se ei tapahdu.

Olet saattanut tavoittaa tämän tilan tuijottelemalla mökillä järven selkää tai nuotiota tai juoksemalla maratonia. Unen kaltaisen tilan, jossa ajatusaallot jetkeksi vaimenevat.

Koska emme itse voi tekemällä meditaation tilaan päästä, on tärkeää ymmärtää mitä voimme tehdä, jotta mielemme voisi pysähtyä. Yksi tapa selittää tätä polkua on Patanjalin joogan 8 haaraa-teorian kautta (Patanjali’s 8 limbs of yoga).

Voimme siis toimia 1.) eettisesti ja 2.) moraalisesti oikein 3.)harjoittaa kehoa, jotta osaisimme olla paikoillaan 4.) treenata hengitystä tukemaan rauhoittumista. 5.) Voimme edelleen sulkea aistit, kääntyä ulkoisista asioista sisälle päin ja 6.) keskittyä yhteen asiaan. Edelliset kaikki tähtäävät siihen että 7. meditaatio pääsee tapahtumaan. Meditaation kautta voimme myös hetkittäin tavoittaa yhteyden valoon (8.) ja tuntea syvää rauhaa, hyvää oloa ja yhteenkuuluvuutta kaiken kanssa.

Alla oleva kaavio voi auttaa sinua hahmottamaan tätä polkua.

Patantjalin kahdeksan haarainen polku auttaa hahmottamaan asioita, jotka tukevat meditaation onnistumista

 

Jos mietit meditoinnin aloittamista lue alla olevat myytit ja vinkit. Tärkeintä on vain päättää/aloittaa ja lähteä luomaan omaa meditaatiorutiinia.  Suosittelen vahvasti että lähdet liikkeelle tarpeeksi helposti ja omalta mukavuusalueeltasi. Haasta itseäsi pikku hiljaa enemmän. Internet on apuja pullollaan, mutta vain kokeilemalla voit löytää sinulle sopivan tyylin ja rutiinin. Suosittelen myös erilaisten meditaatioryhmien kokeilemista, sillä ne auttavat haastamaan sinua seuraavalle tasolle. 

Meditaatio – myytit top 5  

 1. Meditoidessa sinun tulee tyhjentää mielesi 
 • Päinvastoin, ajatukset saattavat hetkellisesti jopa lisääntyä. Ajatuksia ei ole tarkoitus lopettaa vaan siirtyä ikään kuin taustalle seuraamaan mielen  kulkua – ilman että osallistuu ohjaamaan sen suuntaa  
 • Vaikka mielesi vaeltaisi koko meditaation ajan on se silti hyödyllistä  
 1. Meditoidessa pitää istua risti-istunta-asennossa, paikoillaan ja olla hiljaa 
 • Meditaatiotyylejä on erilaisia. Et tarvitse auringon laskua, Himalayan vuoristoa tai täydellistä lotus-asentoa, vaan voit meditoida milloin ja missä  tahansa. Levottomammalle mielelle suosittelisin esim. meditaatiota tietoisen liikkeen kautta tai musiikin avulla.  
 1. Sinun tulee uskoa johonkin jumalaan 
 • Sinun ei tarvitse olla ukonnollinen. Pääasia että uskot johonkin, olkoon se sitten sinä itse tai jokin ulkopuolinen voima. Meditaatio vahvistaa omaa  maailmankuvaasi ja uskomuksiasi huolimatta siitä mitä uskontokuntaa, kulttuuria jne. edustat.
 1. Meditaatio ratkaisee kaikki ongelmasi 
 • Meditaatio ei ratkaise ongelmiasi, mutta auttaa selkeyttämään elämääsi sekä ajatuksiasi, helpottaen päätöksen tekoa ja valintoja. Täten myös ongelmanratkaisu helpottaa.
 1. Minulla ei ole aikaa meditoida 
 • Meditointia voi verrata kehon treeniin, pienikin treeni on parempi kuin ei mitään. Mikäli koet että sinulla ei ole aikaa meditoida, niin olet yksi niistä joka sitä erityisetsi hyötyisi, sillä meditoimalla voit saada lisää aikaa elämääsi. Ei minuutteina vaan tunteina, mutta selkeämpänä priorisointina ja päätöksentekona.
 • Suositeltavaa on että aloitat muutamasta minuutista ja lisäät aikaa. Meditaatiossa on juoksulenkin tavoin ns. haamuraja, eli ensimmäiset n. 10min
  tuntuvat monesti erityisen haastavilta. Kun jaksat tuoda mielen takaisin yhä uudelleen asiaan johon keskityt alkaa mieli myskyn jälkeen tyyntymään.

Miki’s Yogan TOP 5 vinkit onnistuneen meditaation aloittamiseen 

 1. Opettele istumaan paikoillaan, ennen kuin opettelet meditoimaan paikoillaan 
 • Mikäli kehosi ei ole tottunut olemaan paikoillaan, ei kannata aloittaa sitä meditoimalla. Hyvä vinkki on opetella olemaan paikoillaan, esim. samalla kun katsot omaa lempi sarjaa telkkarista. Aloita lyhyemmällä ajalla ja lisää aikaa tuntemuksien mukaan. Pyri löytämään hyvä istuma-asento, jossa ranka on suorassa ja hengitys virtaa.
 1. Kannattaa hakea apuja meditaation aloittamiseen. Voit löytää apuja esim. meditaatio-aplikaatioista 
 • Oma lempi aplikaationi on InsightTimer
 1. Luo rutiineja 
 • Itse vertaan meditaatiota hampaiden harjaukseen. Ensin lapsena sinut pitää pakottaa siihen, mutta ajan myötä harjauksesta tulee rutiini, jota ilman tunnet että jotakin puuttuu
 • Hyödynnä mahdolliset arjen rutiiniaikataulut esim. työmatkat
 1. Vähänkin on parempi kuin ei mitään 
 • Jopa muutaman minuutin tietoinen rauhoittuminen ja syvään hengitttäminen auttaa.
 1. Ei ole onnistunutta tai epäonnistunutta meditaatiota, vain erillaisia meditointikertoja. 
 • Älä siis soimaa itseäsi vaan anna mielellesi ja kehollesi aikaa löytää sinulle sopiva tapa. Testaa eri tyylejä.

Meditaation kautta alat ymmärtää että sinä kontrolloit mieltäsi, eikä mieli sinua.
Onnellisuuden avaimet löytyvätkin sinusta itsestäsi. Meditaatio auttaa tavoittamaan ne.

“Finding stillness inside,
we create success outside.”