Mikä neuvoksi, kun ajatus karkaa jatkuvasti kesken työtehtävien, stressi ja ahdistus ottavat ajatuksissa vallan eikä unikaan tule iltaisin? Meditaation käyttöönotto päivittäiseksi rutiiniksi voi lieventää kaikkia näitä ongelmia. Meditoinnilla on tutkitusti merkittäviä hyötyä hyvinvointimme kannalta.

Meditaation tarkoituksena on tyhjentää mieli ajatuksilta – sekä positiivisilta kuin myös negatiivisilta – ja saada mieli tyyneksi ja rauhalliseksi, mutta ennen kaikkea hiljaiseksi. Tapoja meditoida on niin paljon kuin on meditoijiakin. Osa saa mielen keskittyneeksi hyödyntämällä meditaatiossaan mantroja, kuten klassista om-äänteistä mantraa tai henkilökohtaista mantraa, joka voisi olla esimerkiksi ”voin hyvin” -lause. Toiset puolestaan saavat mielensä hiljentymään visuaalisten mielikuvien avulla, kuten kuvittelemalla sateen ropina tai nuotion liekkejä. Kolmannet hakevat meditatiivista tilaa keskittymällä omaan hengitykseensä. Erilaisia meditaatiotapoja on lukuisia, ja tärkeintä on, että löytää itselleen sopivimman.

Itse meditoin lähes joka päivä viidestä kymmeneen minuuttiin. Minua auttaa keskittymään ja rauhoittumaan parhaiten visuaaliset mielikuviin perustuvat meditaatioharjoitukset. Niiden avulla saan myös iltaisin unen helpommin. Meditaation aloittaminen ilman apuvälineitä voi tuntua haastavalta, ja itse olenkin käyttänyt meditoinnin apuna erilaisia älypuhelimien meditaatiosovelluksia, joita löytyykin valtavasti erilaisia. Uusin kokeiluni on Breethe-sovellus, joka sisältää runsaasti erityylisiä meditaatioharjoituksia.

Meditaation hyödyt on todistettu sadoissa tutkimuksissa, ja ne osoittavat, että meditointi edistää hyvinvointiamme vaikuttaen niin mieleemme, kehoomme ja jopa ihmissuhteisiimme positiivisesti.

 

Viisi tutkittua meditaation hyötyä hyvinvoinnillemme:

 

1. Saavuta hyvä olo ja mieli

 

Meditoidessamme kehossamme vapautuu hyvää oloa tuovia rakkaushormoneita, kuten serotoniinia ja oksitosiinia. Myös sydämen sykkeemme hidastuu, verenpaineemme normalisoituu ja immuunijärjestelmämme vahvistuu. Meditointi auttaa meitä myös lisäämään tietoisuutta mielistämme, ja silloin voimme helpommin tunnistaa negatiiviset ajatuksemme ja päästää niistä irti.

 

2. Kehitä keskittymiskykyäsi

 

Meditointi auttaa keskittymään paremmin siihen, mitä tapahtuu juuri nyt. Keskittymiskyvyn parantuminen auttaa meitä suoriutumaan tehokkaammin myös työelämässä, sillä pystymme keskittymään syvemmin kuhunkin tehtävään ilman, että ajatuksemme karkailevat jatkuvasti. Tutkimusten mukaan jo kymmenen minuutin päivittäinen meditointi auttaa estämään ajatusten harhailua.

Suosittelen myös tekemään lyhyen meditaatioharjoituksen töissä ennen vaativaa tai jännittävää tilannetta, kuten ennen tärkeää kokousta, puhetta, luentoa tai jotain muuta esiintymis- tai viestintätilannetta. Meditaation kautta saat mielesi keskittyneeksi sopivasti juuri ennen haastavaa tilannetta ja pystyt optimoimaan potentiaalisi ja loistamaan.

 

3. Vähennä stressiä ja ahdistusta

 

Stressaantuessamme kehomme tuottaa stressihormoneita, kuten kortisolia ja adrenaliinia. Meditaatio on stressin vastalääke, jonka on todettu alentavan kortisolin määrää veressä. Tutkitusti meditaatio vähentää muun muassa työstressiä ja -uupumusta. Joidenkin tutkimusten mukaan ahdistuneisuushäiriöstäkin kärsivät voivat saada apua meditoinnista. Meditointi voi siten olla monelle päivittäinen stressinhallintakeino, joka edistää hyvinvointia.

 

4. Paranna unenlaatuasi

 

Unella on merkittävä rooli hyvinvointimme kannalta: se vaikuttaa muun muassa muistiin, oppimiseen, aineenvaihduntaan sekä immuunitoimintaan. Tutkimuksessa on löydetty yhteyksiä meditaation ja paremman unen välillä. Meditaatio voi auttaa uniongelmiin, nukkumaan pidempään sekä heräämään virkeämpänä ja positiivisempana aamulla.

Itse myös nukahdan helpommin uneen, kun teen lyhyen meditaatioharjoituksen ennen nukkumaanmenoa. Monesti nukahdan jopa harjoituksen aikana. Monilla ihmisillä on iltaisin sängyssä tapana murehtia esimerkiksi työasioita tai huolehtia muista tekemättömistä tehtävistä. Meditaatio on hyvä keino stressaavien ajatuksien poissa pitämiseen ennen nukkumaanmenoa, mikä saa mielen rauhoittumaan ja valmistaa uneen.

 

5. Lisää harmoniaa ihmissuhteisiisi

 

Meditoinnin kautta opitaan tunnistamaan omat ja muiden tunteet, mikä auttaa todennäköisemmin saavuttamaan harmoniaa ihmissuhteissa. Jokainen varmasti tunnistaa tilanteen, kun on reagoinut puolisolleen tai ystävälleen yliherkästi tai ylitunteellisesti. Riita on käynnistynyt pienestä, ja tyyntyminen on ollut vaikeaa. Meditointi saa rakkaushormonit virtaamaan ja sressihormonitasot laskemaan sekä mantelitumakkeen rauhoittumaan, mikä helpottaa muun muassa ylireagointiin ihmissuhteissa ja saa pelon tunteet heikkenemään.

Muutama minuutti meditointia joka päivä on jo hyvä askel näiden hyötyjen saavuttamiseen. Voitko kuvitella, että näin pienellä päivittäisellä teolla voi olla näin valtava vaikutus hyvinvointiimme? Meditaatiossa parasta on se, että se on aina saatavilla: sitä voi tehdä missä ja milloin vain eikä se vie aikaa kuin muutaman minuutin. Kokeile meditointia jo tänään!